czwartek, 3 maja 2012

Sos czosnkowy, w sam raz na piknik


Wszystko zaczęło się od czosnku, małej niepozornej roślinki udomowionej ok 5000 lat temu, którą znali już starożytni Rzymianie, Egipcjanie, Grecy i Asyryjczycy. Trudno nam sobie dziś wyobrazić bez czosnku dania włoskie, hiszpańskie czy francuskie.
Sos czosnkowy, bo dziś o nim będzie mowa, podbił serca wielu łakomczuchów, bo prosty w wykonaniu, stanowi idealne uzupełnienie wielu potraw.
Mój przepis to jedna z wielu wariacji na jego temat.Sos świtanie nadawał się do grillowanego mięsa podczas majówkowego wypadu. Spróbujcie sami jak smakuje.


Co będzie potrzebne?
- mały jogurt naturalny,
- 3 łyżki majonezu,
- czosnek (ok 3-4 ząbków),
- łyżeczka majeranku,
- gałązka koperku,
- gałązka pietruszki,
- sól,
- pieprz.


Zatem do dzieła! :)
Zaczynamy od połączenia jogurtu z majonezem. Dodajemy zmiażdżony czosnek oraz majeranek. Siekamy pietruszkę i koperek, dorzucamy do jogurtu. Wszystko razem mieszamy. Po wymieszaniu próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przechowujemy w lodówce, aby zajadać się na pikniku wraz z grillowanym mięsem lub kiełbasą.

2 komentarze:

  1. Och, muszę wypróbować ;) Mój zwykle składał się tylko z jogurtu, majonezu, czosnku i dużej ilości kolorowego pieprzu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mój czosnkowy także wygląda podobnie, niekiedy dodaję odrobinę startego zielonego ogóraska:)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...