sobota, 16 marca 2013

Kruche wstążeczki z cukrem


Fajne są takie przepisy, do których nie trzeba wielogodzinnych przygotowań oraz długiej listy składników. Takim przepisem są własnie cukrowe wstążeczki, które robią się raz dwa i składają się z mąki, tłuszczu i śmietany. Fajne, bo zawsze wychodzą, fajne, bo szybko się robią, a najfajniejsze, że czytając ich przepis przekonasz się, że wszystkie składniki czekają na Ciebie w Twojej lodówce i możesz już planować kogo zaprosisz na kawę i kruche ciasteczka :)


Co będzie potrzebne?
- 125g masła lub margaryny,
- 220g maki pszennej,
- 2 łyżki stołowe śmietany,
- cukier brązowy do przybrania ciastek.


Tłuszcz posiekaj z mąką, dodaj  śmietanę i wyrób ciasto. Powstało ciasto owiń w folię i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie zaparz sobie herbatę i poczytaj książkę  ciasto nie zając, nie ucieknie, nie musisz pilnować :)
Schłodzone ciasto rozwałkuj i tnij na paseczki grubości palca i długości ok 10 cm, po czym uformuj wstążeczki i ułóż na papierze. Nagrzej piekarnik do 220 st i włóż ciasteczka na ok 10 minut na środek piekarnika. Po 5 minutach wyciągnij blachę i odwróć tyłem na przód. Zaraz po wyjęciu z piekarnika umocz każde ciasteczko w cukrze.
Koniec, idziemy jeść :)




4 komentarze:

  1. pychotka pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyczarowałaś pyszne ciasteczka i jutro już pieczemy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakołyki same serwujesz, chętnie pod czytam, wypróbuję;) pozdrawiam Anulek

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...