sobota, 26 maja 2012

Dżem tropikalny w kropki


Moda na recykling zawitała także do kuchni, bo przecież nikt nie lubi wyrzucać jedzenia. U mnie najczęściej pojawia się problem z bananami, które uwielbiają schować się w lodówce i wystawić swoje ogonki, w chwili gdy są już mocno pokryte w czarne plamki.
Pamiętacie ciasto bananowe? Był to pierwszy sposób na mocno już dojrzałe banany. Dziś drugi- dżem tropikalny z bananów i kiwi.
Dżem świetnie spisuje się do naleśników, racuchów i innych wytrawnych wypieków.


Dżem zrobimy z:
- 4 dojrzałych bananów,
- 5 dojrzałych kiwi,
- soku z jednej pomarańczy,
- 300 g cukru,
- 1/2 szklanki wody.


I jak to się robi?
Do garnka lub patelni o grubym dnie wlewamy wodę i wyciśnięty sok z pomarańczy, dodajemy cukier i gotujemy mieszając aby powstał gęsty syrop. Banany i kiwi obieramy i kroimy- banany w plasterki, kiwi w kostkę. owoce smażymy ok 30 minut, aż zaczną się rozpadać.
Słoiczki, do których przełożymy dżem wyparzamy wrzątkiem. wkładamy do nich dżem i pasteryzujemy.

*jak pasteryzować przetwory?
Wkładamy dżem do słoików, pamiętając o pozostawieniu 2-3 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Słoiki lekko zakręcamy, a następnie wkładamy do dużego garnka, na którego dnia kładziemy ściereczkę. Wstawiając słoiki pamiętamy o tym, aby się nie stykały. wlewamy zimną wodę do 3/4 wysokości słoików. garnek przykrywamy i zaczynamy podgrzewać. Od chwili gdy woda zacznie wrzeć mierzymy- czas start 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy- uwaga są gorące, dokręcamy nakrętki, odstawiamy do wystygnięcia et voila! :o)



Co jeszcze nadaje się do naleśników i racuchów- miód!
Niestety nie znam zaklęcia jak zrobić go w domowym zaciszu, ale możecie zapytać młodego pszczelarza, może on coś wie na ten temat :o)
Już wiemy, kto odziedziczy pasiekę po dziadku ;o)


1 komentarz:

  1. Twoje zdjęcia wyglądają smakowicie, ale ja nie wiem czemu od dziecka nie lubię żółtych dżemów:) jakieś dziwne spaczenia:P

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...