sobota, 17 marca 2012

Twarożek z papryką i szczypiorkiem


Wiosna stawia coraz śmielsze kroki. Otwierasz okno i czujesz,jak wkrada się wszystkimi możliwymi szczelinami. Nawet mucha, która przebudziła się z zimowego snu, latająca w kółko po pokoju, tak nie denerwuje, gdyż zwiastuje wiosenne przebudzenie.
Marzec to najgorszy miesiąc w roku pod kątem kulinarnym. Stare się kończy i jest już niesmaczne, a nowego jeszcze nie ma. A tak by się chciało zjeść coś co pachnie i smakuje nowalijkami.
Ja wpadłam na pomysł małego wiosennego substytutu :) Dodam, że to bardzo prosty i szybki substytut :)


 Potrzebujemy:

- kostkę białego sera (chudego, czy tłustego to już od was zależy),
- pęczek szczypiorku,
- 2,3 kawałki marynowanej czerwonej papryki,
- sól,
- pieprz.

Robimy:

Ser wrzucamy do miseczki  rozgniatamy widelcem, szczypiorek drobno siekamy i dorzucamy do sera. Wyławiamy paprykę ze słoika i kroimy w drobną kostkę. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku. Szybko, prawda? :)
Jeśli się składniki nie chcą się wymieszać, możemy dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Ale po co? Lepszy bez bo zdrowszy :)





Dlaczego warto jeść twaróg?

Ser biały jest zaliczany do żywności dietetycznej. Przez dużą zawartość białka oraz laktozy jest polecany osobą w każdym wieku. Twaróg stanowi źródło wapnia, fosforu, żelaza i magnezu, pomagające w leczeniu złamań, chorób krwi, chorób serca i krzywicy. Biały ser to także źródło cennych aminokwasów - metioniny oraz substancji witaminopodobnej - choliny.


2 komentarze:

  1. Witam w piękny, wiosenny dzień. Zabieram sie za przygotowanie twarożku. Mniam..

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...