Dziś wcale nie miałam ochoty na pieczenie, bo niedziele to czas błogiego lenistwa, ale odnalazłam w lodówce cztery dawno zapomniane banany i plany się zmieniły. Później okazało się, że to iż banany są przejrzałe to ich atut, bo łatwo dały się zmasakrować :)
Ciasto bananowe przygotowuje się dziecinnie łatwo, nawet jeśli nie macie pod ręką miksera. Pachnie i smakuje naprawdę pysznie.
Ponadto jest sposobem na ukrywające się po kątach banany, które już nie bardzo chcemy jeść, a wyrzucić szkoda.
Co nam będzie potrzebne?
- 1/2 kostki masła,
- 2 jajka,- 3/4 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- kopiata łyżeczka sody,- 1/2 łyżeczki soli,
- 3, 4 banany,
- kilka kropel olejku waniliowego,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich.
No to robimy ciasto :)
Masło roztapiamy. Jak trochę przestygnie dodajemy jajka, olejek waniliowy, sodę i sól. Wszystko mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę.
Do całości dodajemy rozgniecione banany i posiekane orzechy. Gotową masę wkładamy do wyłożonej papierem foremki. W czasie gdy przygotowujemy ciasto nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st C. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Zaciskamy kciuki, żeby się udało i cierpliwie czekamy :)
czas: ~ 50-60 min.
temperatura: ~180 st C.
Tak przy okazji...
* Jeśli podczas pieczenia ciasto zacznie się zbyt rumienić, a w środku nie będzie jeszcze gotowe, należy przykryć je papierem do pieczenia.
** W większości przepisów na bananowe ciasto jest napisane, aby banany rozgnieść widelcem. Ja poszłam na łatwiznę i starłam je na tarce na najdrobniejszych oczkach. Wyszła idealna papka :)
*** Po dodaniu całej mąki ciasto zrobiło się takie gęste, że ciężko było je mieszać. Pomogło dodanie 3 łyżek mleka :)
Weekend był wyjątkowo łaskawy. Ciepły, słoneczny, idealny na spacer na działkę. W zaszłym roku posadziliśmy sporo ziół, czosnek i rukolę. jak wzejdą będzie używanie :)
Gdybyście nie wiedzieli gdzie pies ma oko, wystarczy zapytać Antosia!
Wygląda smaszno:) i tak chlebkowo:)
OdpowiedzUsuńW skladnikach jest cukier ktory nie jest wpsomniany w samym przepisie.
OdpowiedzUsuń