Przepis na zupę brokułową z soczewicą przyda wam się na wypadek kuchennej awarii, kiedy nie macie czasu gotować i stać przy garach. Aksamitna, smaczna, zdrowa a przede wszystkim zielona :o)
Soczewica sprawia, że smak brokuła nie jest taki dominujący, a czosnek odrobinę zaostrza zupę.
Zupę można podać z grzankami, ale jeśli macie ich deficyt, to równie dobrze sprawdzi się groszek ptysiowy, ziemniaki i makaron, kto co woli.
- 2 brokuły,
- pół szklanki czerwonej soczewicy,
- sól,
- pieprz,
- duży ząbek czosnku,
oraz czerstwa bułka lub kilka kromek chleba i łyżka masła do przygotowania grzanek.
Przygotowanie:
Umyte i podzielone na części brokuły zalewamy wodą. Dorzucamy kostkę rosołową i gotujemy pod przykryciem. Kiedy brokuł zacznie mięknąć, dodajemy soczewicę, zmiażdżony ząbek czosnku i gotujemy jeszcze ok 15 minut. Gotową zupę miksujemy, aby otrzymać jednolity krem.
I to koniec, mamy gotowe danie, zatem jemy! :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz