czwartek, 24 maja 2012

Wiosenna zupa ziemniaczana


Wiosna w pełni, więc pojawiły się już młode ziemniaki i młode marchewki- wykorzystajmy to! :) 
Wiosną człowiek ma ochotę na bardziej lekkie potrawy, które nie  sprawią ciężkości w żołądku i unieruchomią go przy stole na pół dnia, a zupa idealnie się sprawdza. 
Zupy robi się szybko, dzięki czemu mamy więcej czasu na inne przyjemności :)


Składniki zupy:
- coś wędzonego- u mnie znalazły się wędzone żeberka,
- ok 1/2 kg młodych ziemniaków,
- dwie małe marchewki,
- 1/2 pora małego,
- garstka posiekanego selera,
- garstka posiekanej kapusty,
- 1 mała pietruszka,
- garść natki pietruszki
- 2 litry bulionu (z kostki lub wywaru)
- łyżeczka suszonego lubczyku,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- ziele angielskie, 
- liść laurowy,
- sól,
-pieprz.


I jak to się robi?
Żeberka myjemy, po czym gotujemy. Pierwszą wodę należy odlać. Po odlaniu wody, wkładamy je do buliony, wrzucamy 2 liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek i lubczyk.Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, resztę warzyw drobno siekamy, albo ścieramy na grubych oczkach tarki. Zupę przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok 15-20 minut. na końcu doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotową zupę zajadamy ze smakiem ;o)


Podczas gdy mama gotuje, dziecię postanowiło zadbać o właściwe nawilżenie skóry ;o)

2 komentarze:

  1. Piękne, domowe SPA, a zupę oczywiście ugotuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. no przecież dziecię potrzebuje również SPA :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...