czwartek, 24 maja 2012

Kminkowe paluszki francuskie


Lubię ciasto francuskie za jego mnogość zastosowań. Dobre i na słono i na słodko, jako danie główne i mała przekąska. Dzięki niemu można zrealizować całą masę kulinarnych pomysłów.
Dziś na tapecie paluszki z ciasta francuskiego z kminkiem, które świetnie komponują się z czerwonym barszczem, zupą cebulowa lub kremem z porów. Ich przygotowanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut, czyli tyle ile potrzebuje piekarnik na rozgrzanie się.
Zatem ciasto francuskie w dłoń! :o)




Potrzebne produkty:
- arkusz gotowego ciasta francuskiego,
- jajko,
- sól,
- kminek


Zatem do dzieła!
Ciasto rozwijamy i kroimy na dowolnej grubości paski (te na zdjęciu mają około 2 cm szerokości). Następnie skręcamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Roztrzepujemy jajko, którym smarujemy paluszki. Na koniec posypujemy każdy kminkiem i gruboziarnista solą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy.
koniec ;o)

Czas ~10 minut
temperatura~180 st C


Paluszki robi się tak szybko, że zostaje jeszcze masa czasu, aby spędzić go wspólnie na placu zabaw :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...