piątek, 5 października 2012

Pierożki z pieczarkowym nadzieniem


Pomysłów na wykorzystanie ciasta francuskiego jest tysiące. Na słodko, na słono, jako dodatek lub danie główne, jak mawiają- szalej dusza piekła nie ma! :)
Dziś kolejny pomysł, czyli pierożki nadziewane pieczarkami, idealne jako dodatek do czerwonego barszczu.
Farsz musi być wyrazisty, ostry, ale i słodkawy w wyrazie, a to fantastycznie podkreśli masło, na którym udusimy grzyby, więc nie żałujmy go, bo musi być pysznie :)


Co się przyda:
- gotowe ciasto francuskie,
- 500 g pieczarek,
- łyżka masła,
- średnia cebula,
- jajko,
- sól,
- pieprz, 
- kminek,
- sól gruboziarnista.


No to do dzieła!
Pieczarki tniemy na drobne kawałeczki i podsmażamy z cebulką na maśle. Kiedy odparujemy całą wodę, którą puściły grzyby, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Farsz studzimy nakładam w ciasto francuskie pocięte na kwadraty. Zlepiam pierożki i układam na papierze do pieczenia. Na koniec wierzch pierożków smarujemy rozkłóconym jajkiem, sypiemy delikatnie gruboziarnista solą i kminkiem. 
Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C.
Pierożki muszą być złote i pachnące, ale bardzo łatwo je przypalić, więc zaglądajmy do piekarnika. Najlepiej smakują ciepłe- mniam! :)



1 komentarz:

  1. o też takie robie :).

    Niedawno miałam w lodówce resztke kapusty kiszonej, z którą nie miałąm co zrobić to też dodałam do farszu i wyszło super.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...