Przyda się prosty przepis na kawał mięsa, pasującego do tradycyjnego zastawu ziemniaczano- surówkowego, a nie łączy się z brudnym panierowaniem i śmierdzącym smażeniem.
W Polsce schab kojarzony jest głównie z niedzielnym obiadem, a szkoda, bo to ciekawe, dające pole do popisu mięso. Odczarujmy je i dodajmy zwykłemu schabowemu nowe tchnienie.
Rozbijanie kotletów
Trzy dobre rady jak sobie ułatwić pracę i sprawić, aby kotlety były soczyste
Jeśli ponacinamy brzegi kotletów, łatwiej rozbijemy je w kazdym kierunku.
Przykrywając mięso folia spożywczą unikniemy poszarpania oraz rozbryzganego mięsa po całej kuchni.
Aby mięso było soczyste, a chcesz je zamrozić, nie rozbijaj go przed włożeniem do zamrażalnika, tylko po rozmrożeniu. Wtedy włókna pozostaną sprężyste a mięso po przyrządzeniu zdecydowanie smaczniejsze.
Co nam będzie potrzebne?
- 6 plastrów schabu,
- 400g pieczarek,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Jak to się robi?
Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w drobna kostkę i wszystko dusimy. Kotlety rozbijamy, solimy, oprószamy pieprzem. Kiedy pieczarki są już gotowe ściągamy je z patelni i dusimy schab. na koniec przykrywamy go pieczarkami, aby się podgrzały i były gotowe do podania.
Szybko, prawda? :)
No patrz, wczoraj bardzo podobny obiad robiłam, tyle, że rozbijałam mięso indyka :) Bardzo lubię takie domowe sekreciki typu "ponacinaj" "Przykryj folią, by.." :) Bardzo pomocne:)
OdpowiedzUsuńjejku ale Ty cudownosci robisz ! obserwuje i pozwol ze bede sie inspirowac tymi cudami!
OdpowiedzUsuń