Z serem na słodko, dżemem, czy prażonymi jabłkami. A czemu by nie spróbować na ostro? :)
Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać
naleśniki, prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje
się je na całym świecie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, a Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.
Pomysłów na farsz do nich cała masa, bo tak naprawdę wszystko można wsadzić do środka. Ja dziś zdecydowałam się na meksykańskie klimaty, pachnące pomidorami, fasolą i papryką, a danie okazało się bardzo proste, szybkie i sycące. Nie jestem mistrzem naleśnikowym, więc jestem pewna, że wam też udadzą się rewelacyjnie!
- szklanka mleka,
- półtorej szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta soli.
Wszystkie składniki miksujemy, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, po czym smażymy naleśniki.
Jeśli macie swój własny sposób na naleśniki, oczywiście skorzystaj z niego :)
Do farszu potrzebujemy:
- 300g wołowego mięsa mielonego,
- cebula,
- 200g pieczarek,
- czerwona papryka
- puszka pomidorów,
- połowa puszki czerwonej fasoli,
- 3/4 puszki kukurydzy,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz.
Zabieramy się do roboty!
Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, dodajemy mięso i pokrojone pieczarki, doprawiamy sola i pieprzem, po czym wszystko dusimy. Gdy mięso jest już podduszone dodajemy drobno pokrojoną paprykę, kukurydzę, fasolę, czosnek i nadal dusimy. Gdy warzywa są już miękkie, dodajemy pomidory, pietruszkę i czosnek, doprawiamy do smaku. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia.
Gotowym farszem faszerujemy naleśniki, zapiekamy z żółtym serem i wcinamy! :)
Genialnie proste a jakie to musi byc smaczne! Ujęłaś mnie tymi paseczkami roztopionego sera na naleśniku, no i czerwoną fasolką. Do tego naturalne przyprawy i naprawdę to musi być sycący, pożywny i zdrowy obiad :) rewelka!
OdpowiedzUsuń