niedziela, 1 stycznia 2012

Aromatyczne pieczone ziemniaki z czosnekiem i rozmarynem

 
Pieczone ziemniaki często pojawiają się na stole w naszym domu, po pierwsze dlatego, że robią się same oraz dlatego, że smakują wyśmienicie. Każda mama doceni czas wolny, który będzie mogła wykorzystać na inne "cuda wianki" kiedy będą siedzieć i grzać się w piekarniku. Ziemniaki mogą wystąpić na talerzu jako dodatek lub zagrać rolę solową :)
Ich składniki zawsze znajdziecie w kuchni, więc są potrawą ratunkową. Ilości nie podaję, bo to zależy do apetytu małych i dużych głodomorów :)

Co będzie potrzebne?
Ziemniaki, 
oliwa,
przyprawy: czosnek, rozmaryn, pieprz, sól, mielona papryka.

I jak to się robi?
Ziemniaki dobrze myjemy, bo będziemy je piec w skorupce. Następnie kroimy w plasterki i wrzucamy do miski. Dodajemy oliwę i przyprawy, mieszamy wszystko, aby każdy plasterek był pokryty przyprawami. Wysypujemy je na kratkę w piekarniku i pieczemy.

temperatura ~ 180°C
czas ~ 40 min (choć czas pieczenie uzależniony jest od wielkości ziemniaków).


2 komentarze:

  1. wytrwałości w prowadzeniu tak smakowitego pamiętnika :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ziemniaczki! sama radość dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...