środa, 8 sierpnia 2012

Jak śliwka w kompot, czyli coś pysznego na upalne dni


Sezon ogrodowo owocowy w pełni, więc pewnie wiele z was szykuje dżemy konfitury i inne przetwory owocowe. Warto przy okazji odłożyć kilka owoców i ugotować zdrowy i smaczny kompot, który pokochają wsze dzieciaki. Połączenie jabłka i śliwki sprawia, że nie musimy go dosładzać, a kilka listków mięta nadaje mu orzeźwienie. 



Przygotujcie:
- 3 średniej wielkości jabłka, najlepiej z własnej jabłoni lub od zaprzyjaźnionej "baby"
- 10- 12 sztuk śliwek, najlepiej "marki" renkloda :)
- 5 goździków,
- 6-8 listków świeżej mięty.

Czarujemy:
Owoce myjemy. jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wyciągamy pestki, śliwki dzielimy na połówki, pestki usuwamy. Owoce wrzucamy do garnka zalewamy wodą (tak na oko aby dla każdego wystarczyło), dorzucamy goździki i miętę.
Gotujemy ok 15 minut, aż owoce będą miękkie. Odcedzamy studzimy i pijemy duszkiem aż do dna :)


2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie kompociki! faktycznie, na upalne dni w sam raz! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jabłek nie trzeba a nawet nie należy obierać, gdyż wtedy pozbawiamy kompot dodatkowego smaku, aromatu i witamin :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...