niedziela, 29 stycznia 2012

Kurczak farmerski z fasolką szparagową


Świeże, chrupiące strączki zielonej fasolki doskonale komponują się kurczakiem. No ale przecież świeżą fasolkę mamy tylko przez 3 miesiące!
Mrożone warzywa, to zbawienie w czasach warzywnego, zimowego kryzysu, wykorzystajmy je. Dodatkowo na korzyść produktów mrożonych przemawia fakt, że zachowują najwięcej składników odżywczych: witamin, składników mineralnych, białek i tłuszczy.

Wyczarujmy zatem Kurczaka Farmerskiego z fasolka szparagową!


Co się przyda?
- pojedyńcza pierś z kurczaka,
- 450 g mrozonej zielonej mrożonej fasolki szparagowej,
- łyżeczka ziół prowansalskich,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól,
-pieprz.


I co dalej?
Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy do niego kurczaka. Dusimy go z solą, pieprzem i ziołami. Gdy będzie przyrumieniony, wrzucamy zamrożona fasolkę i dusimy, aż będzie miękka.
Kurczak farmerski pasuje do ryżu, makaronu lub czegoś na co właśnie macie ochotę :o)
Oczywiście z fasolką świeżą smakuje równie dobrze, jak nie lepiej.



Kurczaka po farmersku lubią i małe i duże głodomory.
Kochane mamy, polecam wam, bo zdrowe i szybkie! :o) Wrzucamy składniki, mieszamy co jakiś czas i robi się samo.

2 komentarze:

  1. Dziękuję za szybki i dobry przepis.Wykorzystałam,Pycha. Pozdrawiam i jeśli pozwolisz będę tu zaglądać. Przepisy wykorzystam dla mojej podopiecznej,mały niejadek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się niezmiernie gdy ktoś korzysta z moich przepisów.
      ja co prawda nie mam niejadka w domu, ale dobrze wiedzieć, że i takim kurczak smakuje.

      Nianiu Dzidziu zapraszam Cię bardzo serdecznie do odwiedzin bloga.

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...