poniedziałek, 20 lutego 2012

Aksamitna pasta z tuńczyka


Jak często wstajecie rano i nagle okazuje się, że... oooo nie ma nic na śniadanie :o)
Jeśli równie często jak ja, to dziś coś specjalnie dla Was.
Pasta z tuńczyka jest bajecznie prosta i szybka, a dodatkowo stanowi idealną odmianę od standardowych kanapek.
Zatem kochani biegiem do kuchni i szperamy po szafkach w poszukiwaniu produktów!


Co musimy odnaleźć:
- puszkę tuńczyka w sosie własnym,
- 1/2 puszki kukurydzy,
- 2 jajka,
- cebulę (dosłownie odrobinę, dla zaostrzenia smaku),
- łyżkę lub dwie majonezu,
- sól,
- pieprz.


Po polowaniu przechodzimy do tworzenia dzieła:
Tuńczyka odsączamy z wody, wyławiamy kukurydzę z puszki. Obieramy jajka i ścieramy je do miski. Dodajemy kukurydzę i rozgniecionego widelcem tuńczyka. Kroimy drobno cebulę i dodajemy do reszty. Wszystko mieszamy z majonezem, doprawiamy solą, pieprzem i jemy! ;o)


Jeśli w danym momencie nie macie ochoty na pastę, a na sałatkę, wystarczy z mniejszym zacięciem gnieść tuńczyka, a jajek nie ścierać, kroić.
Pamiętajcie, że tuńczyk, jak każda ryba jest słona, więc zanim dosypiecie soli, spróbujcie,aby nie przesolić.
Jeśli lubicie pasty, to polecam wam pastę z jajek z czubrycą. Też szybko i pysznie :o)



2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepisy, są pyszne i cudownie proste, nawt ja mam ochote na gotowanie.Jutro mogę zrobić pastę, Pycha.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...