Królową polskich stołów jest zupa pomidorowa, pachnąca słońcem, latem i dojrzewającymi pomidorami.
Jedni wolą wersję kwaśniejszą, inni wolą na słodko, ale każdy potwierdzi, że zupa jest hitem.Ja, mimo że nie lubię surowych pomidorów, niesamowicie cenię pomidorówkę w wersji słodko kwaśniej. Mój przepis nie przysporzy wam kłopotu, bo jest szybki i niezmiernie łatwy, więc oszczędzamy czas i energię na inne zadania stawiane codziennie przed mamą.
moje drogie- do dzieła!
Składniki zupy:
- puszka pomidorów,
- łyżka przecieru pomidorowego,
- łyżka masła,
- 2 ząbki czosnku,
- oregano,
- bulion,
- ryż,
- sól,
- pieprz.
Zaczynamy czarować:
W rondelku roztapiamy masło i dusimy na nim cebulę, pomidory z puszki, czosnek i oregano. Podgrzewamy bulion. Kiedy cebula jest już miękka, przecieramy uduszone masę przez sitko do bulionu.
Do bulionu z pomidorami dodajemy łyżkę przecieru i doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy zupę do wrzenia i podajemy wraz z osobno ugotowanym ryżem. Ile ryżu? To oczywiście zależy od was- są tacy którzy jedzą zupę z ryżem oraz tacy, którzy wolą ryż z zupą ;)
Do zupy użyłam ryżu basmami, który pięknie pachnie i świetnie smakuje :D
Już tęsknię do twoich przepisów,są pyszne , Chcę ci pogratulować wspaniałych i,, smakowitych" zdjęć.
OdpowiedzUsuń