czwartek, 20 września 2012

Kolorowe warzywa, czyli pomysł na leczo


Za oknem szaro- buro i bylejako, dlatego dziś kolorowo będzie przynajmniej na talerzu.
Sezon cukiniowy w pełni, więc przyda się kolejny sprawdzony przepis na dobrą potrawę jednogarnkową.
Kolorowe warzywa, czyli coś pomiędzy leczo węgierskim leczo, a francuskim ratatouille jest szybkie, smaczne i bezglutenowe. Świetnie komponuje się z kaszą gryczaną, ale równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do ryży, czy ziemniaków.
Jeśli jesteście ciekawi jak powinno wyglądać prawdziwe leczo, kilka informacji jest TU.




Co się przyda do leczo?
- połowa cukinii,
- 3 kotlety schabowe,
- czerwona papryka,
- cebula,
- 2 pomidory,
- 7 pieczarek,
- puszka zielonego groszku,
- czosnek,
- oliwa z oliwek,
- kminek,
- majeranek,
- sól,
- pieprz.


I jak to się robi?
Zaczynamy od zeszklenie cebuli na oliwie. Gdy jest już gotowa dodajemy pokrojony w kostkę schab, czosnek, oprószamy pieprzem, solą, kminkiem i majerankiem, a następnie dusimy. Na koniec dorzucamy pokrojone warzywa i dusimy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy do smaku.
Gotowe leczo podajemy z kasza gryczaną.


1 komentarz:

  1. Leczo z kaszą gryczaną? Jak dla mnie bomba :D Zapraszam do spróbowania mojej wersji - http://leczo.net.pl

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...