czwartek, 6 września 2012

Zielona zupa z cukinii


Sezon dyniowo- cukiniowy właśnie się rozpoczął, więc grzechem było by tego nie wykorzystać.
Zauważyłam, że na blogu jest póki co najwięcej zup, ale cóż człek poradzi gdy to najszybsze danie pod słońcem :)
Zdrowa, smaczna i błyskawiczna, wiec kochane- raz, dwa, trzy zabieramy się do pracy!



Do zupy potrzebne nam będą:
- 1 średniej wielkości cukinia,
- 2-3 średnie ziemniaki,
- 2 ząbki czosnku,
- cebula,
- gałązka rozmarynu,
- 1,5 litra bulionu,
- oliwa z oliwek,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- sól,
- pieprz.


Zabieramy się za gotowanie:

Na oliwie dusimy cebulę, kiedy się już zeszkli dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i rozmaryn i nadal dusimy. Ziemniaki obieramy, a cukinie dobrze myjemy, po czym wszystko kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Przygotowujemy bulion. Gdy cukinia zacznie zmieniać kolor, całą zawartość patelni wrzucamy do bulionu i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Na koniec łowimy liście i ziele (dobrze jest wiedzieć ile trafiło na patelnię :) i wszystko miksujemy.
Pyszna zupa krem jest już gotowa!




post scriptum- słowo wyjaśnienia

Jako, że u nas ostatnio w kuchni panuje moda (wole nie nazywać tego koniecznością) bezglutenowa, w zupie nie ma grzanek, makaronu, a kostka bulionowa, jest wolna od glutenu (tak, tak, kochani nawet tam potrafi się czaić). Stąd też nowa etykieta na blogu "potrawy bezglutenowe".
Jak się powoli okazuje- bezglutenowe wcale nie musi być ble :)

1 komentarz:

  1. Właśnie słyszałam, że takie połączenie jest bardzo smaczne. Wygląda bardzo, bardzo zachęcająco! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...